Attefallshus har blivit alltmer populära på senare år i vårt avlånga land. Men vad är egentligen ett sådant här hus, och vilka regler och förutsättningar gäller för det? I denna artikel kommer vi att gå igenom grunderna och berätta allt som är värt att känna till om detta!
Vad är ett attefallshus egentligen?
Ett attefallshus är ett litet hus som antingen kan användas som ett extra bostadshus eller för andra ändamål. Du kan bygga ett sådant på din fastighet utan att behöva söka bygglov, så länge som vissa regler och förutsättningar följs. Huset får till exempel inte vara större än 30 kvadratmeter och inte ha högre än 4 meter till taknocken. Du kan använda det lilla huset som en permanentbostad, gäststuga eller kanske som en arbetsplats.
Detta bör du känna till om dessa små hus
När det kommer till dessa små hus bör du som är intresserad av att bygga ett sådant känna till vissa saker. Som vi redan har nämnt behöver du alltså inte söka bygglov, men du behöver göra en anmälan till kommunen. Det finns också krav på hur nära tomtgränsen man får bygga. Normalt sett behöver huset placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen, men det finns vissa undantag. Det är också viktigt att studera detaljplanen för området, eftersom vissa områden kan ha särskilda restriktioner.
Utöver dessa juridiska förutsättningar för byggandet bör du även ha följande faktorer i åtanke när du planerar för uppförandet:
- Kostnaden. Priset för ett attefallshus kan variera ganska kraftigt beroende på materialval, storlek och huruvida du bygger det själv eller köper ett nyckelfärdigt sådant. En tumregel är att det ofta kostar cirka 200 000 kr till 500 000 kr, men priset kan vara såväl lägre som högre. Detta beroende på de val som du gör och ditt behov.
- Designen och planlösningen. Trots den begränsade storleken blir du förmodligen förvånad över hur mycket som faktiskt ryms i det lilla huset. Med en smart planlösning och multifunktionella möbler kan du skapa en riktigt bekväm och praktisk liten bostad. Eftersom utrymmet är begränsat är det extra viktigt att noggrant tänka igenom designen, planlösningen och inredningen.